Testele genetice, cea mai bună cale de a depista intoleranțele alimentare

shutterstock 514585861

Intoleranțele alimentare nu sunt nici pe departe niște mofturi, ci afecțiuni grave care amenință sănătatea, iar cele mai frecvente și, din păcate, cele mai subdiagnosticate, sunt intoleranța la gluten și la lactoză. Există însă și vești bune. Testele genetice, precum cele efectuate în laboratoarele Genetic Center, pot spune cu certitudine dacă aveți aceste intoleranțe

 • Intoleranța la gluten

Cunoscută și sub numele de boală celiacă, afectează 1 din 200 de persoane la nivel mondial. Afecțiunea este una de tip autoimun și presupune că până și consumarea unor cantități chiar și nesemnificative de gluten (din pâine, de exemplu, sau alte alimente ce conțin cereale: grâu, secară, orz, ovăz) declanșează o reacție imună la nivelul intestinului subțire, ce distruge mucoasa intestinală și împiedică asimilarea corectă a nutrienților din hrana noastră. Netratată, poate duce la depresie, infertilitate și chiar cancer gastro-intestinal.

În cazul bolii celiace, simptomele (crampe abdominale, diaree cronică, balonări, flatulență) sunt unele nespecifice și fac ca diagnosticul de intoleranță la gluten să fie mai dificil de stabilit, cu atât mai mult cu cât analizele clasice pot fi uneori înșelătoare. “Avantajul testului genetic este că nu este influenţat de dietă. Celelalte analize necesare diagnosticului de boală celiacă nu pot fi interpretate dacă o persoană a exclus din alimentaţie glutenul. După 6 luni de dietă fără gluten, se normalizează parametrii serologici, se normalizează mucoasa intestinală, astfel că nu mai ai mijloace de diagnostic, dacă aceste teste nu au fost efectuate anterior. În aceste situaţii, singurul test care ne poate orienta diagnosticul rămâne testul genetic”, explică specialiștii clinicii noastre. Iar persoanele cu risc să dezvolte boala celiacă, fie pentru că au rude de gradul 1 cu această afecțiune, fie pentru că au diabet zaharat de tip 1, psoriazis, tiroidă, hepatită autoimună sau orice altă boală autoimună, ar trebui să apeleze cu încredere la analizele genetice. Ele se pot efectua încă din prima lună de viață,  fără niciun fel de pregătire prealabilă. Mai mult, determinarea predispoziției genetice pentru boala celiacă se efectuează o singură dată în viață, fiind o trăsătură genetică ce se moștenește și nu se modifică ulterior.Genetic Cluj 2 141 of 213

 •  Intoleranța la lactoză

Simptome similare, însoțite de spitalizări frecvente și scădere ponderală, sunt specifice și unui alt tip de intoleranță alimentară, cea la lactoză. Deși pare greu de crezut, trei sferturi din populația globului este afectată. Mare parte din cei bolnavi rămân însă nediagnosticați și continuă să consume lapte și produse lactate, fără să înțeleagă de ce apar apoi balonarea, scaunele diareice, durerile abdominale sau flatulența.

Acest tip de intolerantă apare pentru că, genetic, omul  este programat să nu mai digere corect lactoza după vârsta de 2-10 ani. Mai mult, în cazul în care consumul de lactate continuă, pot apărea boli grave precum osteoporoza din cauza lipsei de calciu în organism. Ca și în cazul intoleranței la gluten, există și metode clasice de depistare, care sunt însă invazive și expun pacientul la efectele negative ale ingestiei de lactoză. „Spre deosebire de acestea, analizele genetice au avantajul că sunt simplu de efectuat. Sunt necesari 5 mililitri de sânge pentru a stabili un diagnostic care, în alte condiții ar fi greu de pus, mai ales pentru că există și alte boli precum Boala Crohn ori colita ulceroasă care manifestă simptome similare”,  spun experții Genetic Center. Sigure, nedureroase și noninvazive, testele genetice pentru depistarea intoleranței la gluten sau la lactoză se efectuează cu succes, în cele două clinici Genetic Center, din  București și Cluj. 

 

 

Centre de lucru / recoltare

  Centre de lucru / recoltare:

 • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
 • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
 • Brașov -  0721.373.709
 • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Oradea, Satu Mare, Zalău - 0785.204.251
 • Cluj-Napoca, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu MureșDEVA, SIGHISOARA, MEDIAS- 0734.771.353
 • Constanța, Craiova, Galati, Focsani - 0786.055.771
 • Ploiești - 0786.093.566
 • TARGOVISTE,ALEXANDRIA- 0786.055.774
 • PITESTI- 0786.055.775
 • TIMISOARA, ARAD, RESITAHUNEDOARA- 0786.093.569
 • IASI, SUCEAVA, BACAU, BOTOSANI, PIATRA NEAMT, VASLUI - 0746.259.996
 • BUZAU - 0786.055.770