Ce este boala celiacă sau intoleranța la gluten și ce riscați dacă nu este diagnosticată la timp?

 shutterstock 257677624 1

Aveți dureri abdominale frecvente sau senzație de balonare și nu știți care este cauza? Suferiți de tulburări de tranzit intestinal, cu episoade de diaree ori constipație cronică? Ați observat că se instalează o stare de oboseală și moleșeală atunci când consumați produse de panificație? Ați putea suferi de intoleranța la gluten, cunoscută și sub numele de boală celiacă.

Afecțiune autoimună cu o incidență îngrijorătoare, ea este diagnosticată la 1 persoană din 200 la nivel mondial, fiind de 2-3 ori mai frecventă la femei. În cazul acestor pacienți, este interzis consumul de grâu, secară, orz, ovăz, griș, amidon din grâu (de la banala pâine, până la biscuiți și prăjituri), dar și alte produse precum berea, sosul de soia sau chiar mezelurile. Ingestia de gluten declanșează o reacție autoimună care, în cazurile cele mai grave, poate duce inclusiv la infertilitate, depresie sau chiar cancer gastro-intestinal. Testele genetice, non-invazive, vă pot spune cu certitudine dacă aveți motive să vă îngrijorați.

 Alergie la gluten vs. boala celiacă

Boala celiacă NU este o simplă alergie la gluten, așa cum se consideră uneori, în mod eronat. Dacă alergia se manifestă prin strănut, urticarie ori tuse, boala celiacă sau intoleranța la gluten este, de fapt, o afecțiune autoimună gravă în care ingestia - chiar și a unei cantități neînsemnate de gluten - duce la distrugerea mucoasei intestinale și asimiliarea defectuoasă a substanțelor nutritive din alimente. Boala celiacă apare însă întotdeauna acolo unde există un fond genetic, iar testele disponibile la ora actuală în România, prin Genetic Center, permit identificarea acestei predispoziții.

Care sunt persoanele predispuse la această afecțiune?

Boala celiacă este un motiv de îngrijorare dacă:

Aveți rude de gradul 1 cu istoric de intoleranță la gluten;

Există deja un diagnostic de boală autoimună (diabet zaharat tip 1, tiroidă sau hepatită autoimună, psoriazis, poliartită reumatoidă ș.a.m.d.);

A fost diagnosticată anterior o afecțiune genetică precum Sindromul Turner, Sindromul Williams sau Sindromul Down.

Cum se manifestă intoleranța la gluten (boala celiacă)?

Din păcate, simptomele aceste afecțiuni sunt nespecifice, adică ele pot fi prezente și în alte afecțiuni și din acest motiv poate să treacă timp îndelungat, chiar și ani, până ce o persoană este diagnosticată.

Pot anunța boala celiacă  • diareea cronică   constipația cronică  ori  durerile abdominale

dar există și semne atipice precum •oboseală prelungită   • anemie   • dermatită  • stomatită sau   •tulburările menstruale

”Netratată, intoleranța la gluten poate duce la complicații severe pe termen lung, precum malnutriția, osteoporoza, rahitism la copii, depresie, infertilitate, avorturi spontan, ori  cancer gastro-intestinal. După diagnosticare, singura terapie disponibilă și eficientă este adoptarea unei diete fără gluten, pentru tot restul vieții”, explică specialiștii Genetic Center.

În ce constă testul genetic pentru boala celiacă?

Testarea genetică pentru intoleranța la gluten este o analiză non-invazivă, care se face o singură dată în viață și presupune recoltarea unei cantități mici de sânge, urmând apoi ca testele de laborator să ne spună dacă este prezent haplotipul DQ2/DQ8, asociat în 100% din cazuri cu intoleranța la gluten. Astfel, dacă testul genetic este negativ, este imposibil ca boala să apară în viitor.

Care sunt avantajele testului genetic, comparativ cu testele clasice?

 - NU este influențat de dietă și NU presupune o pregătire prealabilă. Celelalte analize necesare diagnosticului de boală celiacă nu pot fi interpretate dacă persoana urmează deja o dietă fără gluten. În cazul acesta, după 6 luni de la eliminarea glutenului din alimentație, mucoasa intestinală se normalizează și nu mai există mijloace de diagnostic;

 - Este foarte simplu de făcut, ca o banală analiză de sânge, spre deosebire de alte mijloace de analiză care pot include chiar și biopsii intestinale;

 - Se poate efectua încă din prima lună de viață, nefiind influențat de vârstă sau alimentație.

 

Centre de lucru / recoltare

    Centre de lucru / recoltare:

  • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
  • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
  • Brașov -  0721.373.709
  • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Oradea, Satu Mare, Zalău - 0785.204.251
  • Cluj-Napoca, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu MureșDEVA, SIGHISOARA, MEDIAS- 0734.771.353
  • Constanța, Craiova, Galati, Focsani - 0786.055.771
  • Ploiești - 0786.093.566
  • TARGOVISTE,ALEXANDRIA- 0786.055.774
  • PITESTI- 0786.055.775
  • TIMISOARA, ARAD, RESITAHUNEDOARA- 0786.093.569
  • IASI, SUCEAVA, BACAU, BOTOSANI, PIATRA NEAMT, VASLUI - 0746.259.996
  • BUZAU - 0786.055.770