5 noi gene implicate în cancerul de endometru, descoperite de savanți

cinci-gene-noiAsistăm parcă la o adevărată întrecere între cercetători în ultima vreme – cine descoperă mai rapid și mai cu folos cât mai multe gene implicate în dezvoltarea feluritelor tipuri de cancer. Și ne bucură acest lucru, căci cu cât ajungem să cunoaștem mai bine din punct de vedere genetic evoluția celulelor canceroase, cu atât mai repede vom avea planuri de tratamente mai bune și planuri de prevenție mai eficiente.

Zilele trecute, experții au anunțat că au identificat încă 5 gene direct implicate în creșterea riscului de cancer endometrial. În total, la acest moment se cunosc 9 gene asociate cu acest tip afecțiune oncologică.

Studiul, care a fost o colaborare a mai multor institute din Australia, Marea Britanie, Germania, Belgia, Norvegia, Suedia, SUA și China, a dezvăluit că există încă 5 gene, pe lângă cele 4 care erau cunoscute până la acest moment, care cresc riscul, cu 10-15% fiecare, de a dezvolta cancer de endometru.

articol4Autoritatea pentru Fertilizare Umană şi Embriologie a anunțat recent că va permite oamenilor de știință din Marea Britanie să modifice genetic embrioni umani. O astfel de decizie cu impact istoric era de așteptat să genereze controverse privind natura etică a unor astfel de intervenții.

Studiile vor avea loc la Institutul Francis Crick din Londra și, conform oficialilor, obiectivul lor va fi de a analiza stadiile de dezvoltare embrionară în primele 7 zile de la fertilizare. Rezultatele vor oferi informații esențiale pentru o mai bună întelegere a cauzelor infertilității și a avorturilor spontane, permițând totodată și modificarea unor anumite gene “bolnave”.

Opinia mea este că această măsură vine natural într-o societate care are poziție de avangardă în descoperirile genetice, așa cum este Regatul Unit. În China, astfel de încercări au avut deja loc în ultimul an, a declarat dr. Flavia Zant, specialist Genetic Center în infertilitate, medic genetician și embriolog acreditat ESHRE.

articol3Cum numărul cuplurilor care se confruntă cu probleme de fertilitate crește, specialiștii s-au concentrat tot mai mult pe cauza pentru care fertilizările in vitro eșuează la unele femei, în timp ce la altele, duc la o sarcină fără probleme. Acum, ne promit ei, au găsit și explicația.

Experții în fertilitate de la Universitatea din Southampton, împreună cu omologii lor din Olanda, au condus un studiu în care au analizat comparativ expresia genelor uterine ale femeilor cu eșecuri de implantare recurentă după procedura FIV/ICSI și a celor care au obținut sarcini după FIV/ICSI. Concluziile lor au fost că există un anumit profil genetic care duce la eșecul unor astfel de intervenții, 80% dintre cazurile de insucces înregistrându-se la femeile care au această configurație genetică anormală.

Două noi mutații genetice responsabile pentru declanșarea cancerului

articol2Noi studii au descoperit încă două mutații genetice, care sunt responsabile pentru apariția anumitor tipuri de cancer de plămâni sau prostată. Una dintre aceste gene este și direct implicată în instalarea prematură a menopauzei.

Cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine au anunțat că pentru cele două tipuri de cancer declanșate de mutațiile genelor MCM8 și MCM9 există deja pe piața medicamentelor tratamentul potrivit, cheia reușitei este, însă, identificarea cu precizie a genelor vinovate.

Una dintre cele mai mari probleme când vine vorba despre cancer este că folosim întotdeauna același ciocan, unele tipuri de cancer răspunzând bine, în timp ce altele nu. Imaginați-vă cum ar fi dacă ați avea la îndemână ciocanul perfect pentru fiecare tip de cui”, spune Anindya Dutta, din partea Centrului pentru Cancer al Universității din Virginia. Se subliniază încă o dată rolul important pe care medicina personalizată, cunoscută ca și medicina viitorului, îl joacă în identificarea și tratarea corectă a cancerelor de orice tip.

articol 1Genele noastre sunt cele care stabilesc totul în ceea ce privește organismul uman, de la culoarea ochilor până la ce boli vom suferi la un moment dat. Din acest motiv, când una este afectată, crește și riscul ca persoana care poartă gena respectivă să se îmbolnăvească. Cât de grav însă? Cercetătorii susțin că acum pot răspunde la această întrebare.

La Centrul Donnelly, al Universității din Toronto, profesorul Andrew Fraser a condus un studiu ale cărui descoperiri anunță că de acum se poate stabili nu numai de ce boală va suferi o persoană care poartă o anumită mutație genetică, ci și severitatea afecțiunii. „Până de curând, puteam anticipa numai boala, nu și gravitatea ei. E ca și cum ai spune cuiva că urmează să fie implicat într-un accident de mașină, fără să îi spui dacă va supraviețui sau nu”, a declarat A. Fraser. Proteinele sintetizate de gene sunt cele care le dau indicii prețioase geneticienilor despre natura bolii și cât de mult va avansa ea până la sfârșit. 

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Următor > Sfârşit >>

Pagina 8 din 8

Centre de lucru / recoltare

  Centre de lucru / recoltare:

 • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
 • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
 • Brașov -  0721.373.709
 • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Oradea, Satu Mare, Zalău - 0785.204.251
 • Cluj-Napoca, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu MureșDEVA, SIGHISOARA, MEDIAS- 0734.771.353
 • Constanța, Craiova, Galati, Focsani - 0786.055.771
 • Ploiești - 0786.093.566
 • TARGOVISTE, PITESTI ,ALEXANDRIA- 0786.055.774
 • TIMISOARA, ARAD, RESITAHUNEDOARA- 0786.093.569

 • IASI, SUCEAVA, BACAU, BOTOSANI, PIATRA NEAMT, VASLUI - 0746.259.996

 • BUZAU - 0786.055.770

 

Program recoltare Bucuresti:

In ziua de  14.08.2017 programul de recoltare in cadrul clinicii Genetic Center Bucuresti va fi intre orele 09:00-15:00.