Franța va investi 630 de milioane de euro în medicina personalizată

medicina personalizataFranța, stat considerat a fi liderul în domeniul medicinei personalizate, a făcut recent un anunț de importanță istorică pentru viitorului geneticii la nivel mondial. Într-un nou raport, intitulat „Franța Medicină Genomică 2025”, s-a prezentat un plan de acțiune care va permite analizarea ordinii genelor care alcătuiesc ADN-ul fiecărui individ, din întreaga țară.

Primele afecțiuni pe care se vor concentra experții vor fi cancerul, diabetul și bolile rare ( dizabilitățile intelectuale), iar în a doua parte, începând cu 2020, urmând a intra în atenția medicilor și bolile comune. Lansarea planului, propus de președintele Alianței Naționale pentru Științele Vieții și Sănătate, este un moment istoric în domeniul geneticii, Franța fiind prima țara care își propune secvențierea genomului uman, la nivelul întregii populații.

Echipa Genetic Center, prezentă la Festival of Genomics, în Boston

 FLG-BostonHeadder960x180

În Statele Unite ale Americii, se desfășoară, între 27 și 29 iulie, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea geneticii, iar reprezentanții Genetic Center se află acolo, alături de experți de renume internațional. Festival of Genomics Boston, care ține 3 zile, prezintă cele mai recente descoperiri și abordează subiecte de importanță majoră pentru viitorul domeniului, în cadrul workshopurilor și prezentărilor care se vor deșfășura pe toată durata festivalului.

Mutațiile BRCA1 și BRCA2 cresc riscul de cancer și la bărbați și pot fi transmise genetic și din partea tatălui

13461100 10153728722760003 1352760150 oRiscurile crescute de cancer de sân sau de ovar pe care mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA2 le presupun au fost mediatizate intens după controversata decizie a vedetei Angelina Jolie de a suferi o dublă mastectomie și de a își îndepărta ovarele. Actrița moștenise mutațiile BRCA de la mama sa. Subiectul a fost considerat unul care le privește exclusiv pe femei. Dar geneticienii avansează cu cercetările lor și avertizează acum că aceste mutații afectează și bărbații, ba mai mult, ele pot fi transmise și pe linie paternă către urmași, nu numai pe cea maternă cum se credea până de curând.

Din păcate, astfel de descoperiri în lumea medicală vin, uneori, în urma experienței directe cu pacienții – un rol important în concluzia oamenilor de știință enunțată mai sus l-a jucat și cazului lui Alison Dagul, diagnosticată la 50 de ani cu o formă agresivă de cancer de sân și de ovare, cauzată de o o mutației a genei BRCA1 moștenite de la tatăl ei. La rândul său, Alison a transmis mai departe această mutație genetică BRCA către fiica ei, în vârstă de 24 de ani. Deși existau cazuri de cancer pe linie paternă, atât bunica, cât și mătușa fiind victime ale cancerului de sân, doctorii nu s-au gândit că Alison Dagul ar fi putut moșteni gena de la tată și nu au luat nicio măsură de a preveni boala, prin intervenții chirurgicale sau screening constant. Prin cazuri ca al acestei paciente britanice, medicii au aflat că „50% din femeile care suferă de cancer la sân din cauze genetice vor fi moștenit boala pe linie paternă”, a declarat Gareth Evans, profesor în genetică medicală și epidemiologia cancerului la Universitatea din Manchester.

Genetic Center România, parte a unui studiu publicat în SUA

Screen Shot 2016-06-06 at 10.37.59 AMGenetic Center – rețeaua națională de laboratoare și cabinete pentru testări genetice - este parte a unei lucrări publicate în SUA pe tema testului prenatal non-invaziv.

Cercetarea experților americani a vrut să adune o serie de date importante despre această investigație, la nivel mondial, iar specialiștii noștri, coordonați de doamna doctor Mariela Militaru, au contribuit cu informații valabile în România.

Laboratorul nostru din Cluj a făcut niște "tablouri" ale situațiilor gravidelor ce au efectuat acest test, la noi. Informațiile au fost apoi folosite - alături de cele primite din alte țări - pentru a sintetiza grupele aflate la risc, prevalența și incidența sindroamelor pe grupe de vârstă.

Felicitări, echipei! Suntem mândri și onorați să fim luați în calcul într-o lucrare științifică de asemenea amploare. O puteți citi integral, aici.

Cancerul colorectal poate fi depistat înainte de debutul bolii, anunță cercetătorii

compressed-f4y8În România, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, în rândul bărbaților, și al treilea, în rândul femeilor. Dar cercetătorii luptă constant împotriva lui și iată că ne spun acum că, folosind metode genetice, au reușit să identifice acele mutații care survin în polipi și țesuturile de la nivelul colonului, înainte de malignizarea lor.

Studiul, publicat de specialiștii de la Universitatea din Texas, explică pe larg cum s-a reușit caracterizarea mutațiilor genetice în celulele precanceroase din polipi și țesutul înconjurător, descoperire ce deschide și calea stabilirii unui tip de tratament care ar putea fi extrem de util în strategiile de prevenire a acestui tip de afecțiune oncologică. „Se cunosc aproape toate mutațiile genetice care apar în cazurile avansate de cancer colorectal, dar cele care se produc înainte de declanșarea bolii erau încă neelucidate”, a explicat Eduardo Vilar-Sanchez, co-autor al studiului în discuție.

Cercetătorii au pornit demersul lor prin a analiza cazurile a 12 pacienți diagnosticați cu polipoză adenomatoasă familială (PAF), boală genetică ce determină apariția timpurie a polipilor în întreg colonul și care, netratată, conduce în 100% din cazuri la apariția cancerului colorectal. PAF, la rândul său, este cauzată de mutații la nivelul genei APC, care are o incidență de 1 din 10.000 de nașteri și în 15-20% dintre cazuri poate să apară pentru prima dată, fără a exista antecedente familiale.

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Următor > Sfârşit >>

Pagina 6 din 8

Centre de lucru / recoltare

  Centre de lucru / recoltare:

 • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
 • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
 • Brașov -  0721.373.709
 • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Covasna, Harghita, Oradea, Satu Mare, Zalău - 0785.204.251
 • Cluj-Napoca, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu MureșDEVA, SIGHISOARA, MEDIAS- 0734.771.353
 • Constanța, Craiova, Galati, Focsani - 0786.055.771
 • Ploiești - 0786.093.566
 • TARGOVISTE, PITESTI ,ALEXANDRIA- 0786.055.774
 • TIMISOARA, ARAD, RESITAHUNEDOARA- 0786.093.569

 • IASI, SUCEAVA, BACAU, BOTOSANI, PIATRA NEAMT, VASLUI - 0746.259.996

 • BUZAU - 0786.055.770

 

Program recoltare Bucuresti:

In ziua de  14.08.2017 programul de recoltare in cadrul clinicii Genetic Center Bucuresti va fi intre orele 09:00-15:00.