Sistemul imunitar ar putea fi învățat să ucidă cancerul, anunță cercetătorii

Killer cancer cellsCum ar fi dacă am putea să ne învățăm sistemul imunitar să lupte împotriva cancerului și să învingă temuta maladie, fără alte intervenții? Se pare că o astfel de terapie este la numai câteva luni distanță de a deveni realitate, ne anunță acum cercetătorii americani.

Intrigat de cazul unui pacient care, în 1968, a reușit să se vindece de cancer în mod uimitor, numai datorită sistemului său imunitar, doctorul Steven Rosenberg, de la National Cancer Institute din SUA, împreună cu câțiva colegi, a început un proiect de cercetare impresionant, încercând să dezlege misterul. „Ideea a început să mă roadă, deși era foarte posibil să alergăm după fantome”, a declarat dr. Rosenberg. Acum însă, câteva decenii mai târziu, ei au anunțat comunitatea medicală că o nouă terapie poate da speranțe la viață bolnavilor de cancer.

Există o legătură între orele de somn și cancer? Cercetătorii ne spun că da

risc cancer ritm circadianNu lucrați noaptea, avertizează acum cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. În caz contrar, riscați să vă dereglați nu numai somnul, ci să dezactivați și două gene care joacă un rol crucial în a apăra organismul de cancer. Oamenii de știință care au făcut această descoperire ne explică de ce există și care este legătura între orele de somn și temuta maladie.

Toate organismele funcționează după un ceas natural, care ajută corpul să se adapteze la ciclul noapte-zi și care este cunoscut sub numele de ritm circadian. Puternic influențat de expunerea la lumină, ritmul circadian se dereglează în cazul celor care lucrează noaptea, de exemplu, sau a persoanelor care trec prin schimbări de fus orar. Dereglarea sa presupune însă și perturbarea funcțiilor genelor care îl controlează. Aceste gene, cunoscute sub numele de Bmal1 și Per2, joacă și un important rolul antioncogen. Iată de ce orele de somn influențează riscul de a dezvolta cancer pe viitor.

Și în cazul malformațiilor congenitale cardiace, moștenirea genetică joacă un rol principal

Gene boli inimaMalformațiile congenitale cardiace (MCC) afectează 1,35 milioane de copii anual, iar în România statisticile Ministerului Sănătății vorbesc despre peste 1000 de copii care se nasc în fiecare an cu acest diagnostic. Până nu de mult se considera că, în cazul lor, boala este cauzată fie de factori externi, precum infecții materne ori expunerea la diferite medicamente, fie de mutații genetice de novo, pe care părinți nu le au. Acum însă, cercetătorii vin și aduc noi informații care deschid calea tratamentelor personalizate.

Un studiu recent, susținut de British Heart Foundation, a concluzionat că părinții pot fi deja purtători ai unor mutații genetice cu grad de risc, care se pot sau nu manifesta, dar care, transmise pe linie genetică spre copiii lor, cresc riscul ca cei mici să se nască cu MCC. Așa cum au descoperit Emma Wild și fiica sa Emily, ambele diagnosticate cu o forma de MCC numită Tetralogia Fallot. Boala, pe care mama o purta, s-a transmis pe linie genetică și către fiica sa, într-o formă mai gravă, astfel încât doctorii sunt sceptici privind speranța de viața a micuței - nu se așteaptă să depășească vârsta de 20 de ani.

Geneticienii anunță că au descoperit ce declanșează Sindromul Down

Gena sindrom DownAvorturile, riscul de Sindrom Down, Edward, Patau și alte dereglări cromozomiale ar putea fi explicate prin funcționarea unei singure enzime, asociate genei Cdc55, anunță cercetătorii de la Universitatea din Salford. Această descoperire este una de importanță majoră, având în vedere că statisticile de la nivel mondial ne spun că 1 din 7 sarcini sfârșește printr-un avort și 1 din 1000 de copii se naște cu Sindrom Down.

Pentru a ajunge la această descoperire, oamenii de știință au studiat cu atenție procesul de reproducere umană, mai precis meioza. Rolul acesteia este ca, atunci când celulele sexuale se unesc, ele să mențină un număr identic de cromozomi la descendenți, comparativ cu părinții. Multiplicarea inexactă a cromozomilor poartă numele de aneuploidie și este ceea ce se întâmplă în cazul apariției Sindromului Down, când copilul se naște cu 3 copii ale cromozomului 13. Tot aneuploidia este principalul vinovat și în majoritatea cazurilor de avort. „Înțelegerea modului în care meioza se produce are o importanță foarte mare în a descoperi cauzele aneuploidiei” a declarat dr. Gary Kerr, din partea Universității din Salford, pentru jurnalul medical Scientific Reports.

Franța va investi 630 de milioane de euro în medicina personalizată

medicina personalizataFranța, stat considerat a fi liderul în domeniul medicinei personalizate, a făcut recent un anunț de importanță istorică pentru viitorului geneticii la nivel mondial. Într-un nou raport, intitulat „Franța Medicină Genomică 2025”, s-a prezentat un plan de acțiune care va permite analizarea ordinii genelor care alcătuiesc ADN-ul fiecărui individ, din întreaga țară.

Primele afecțiuni pe care se vor concentra experții vor fi cancerul, diabetul și bolile rare ( dizabilitățile intelectuale), iar în a doua parte, începând cu 2020, urmând a intra în atenția medicilor și bolile comune. Lansarea planului, propus de președintele Alianței Naționale pentru Științele Vieții și Sănătate, este un moment istoric în domeniul geneticii, Franța fiind prima țara care își propune secvențierea genomului uman, la nivelul întregii populații.

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 7 8 Următor > Sfârşit >>

Pagina 5 din 8

Centre de lucru / recoltare

  Centre de lucru / recoltare:

 • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
 • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
 • Brașov -  0721.373.709
 • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Oradea, Satu Mare, Zalău - 0785.204.251
 • Cluj-Napoca, Alba Iulia, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu MureșDEVA, SIGHISOARA, MEDIAS- 0734.771.353
 • Constanța, Craiova, Galati, Focsani - 0786.055.771
 • Ploiești - 0786.093.566
 • TARGOVISTE, PITESTI ,ALEXANDRIA- 0786.055.774
 • TIMISOARA, ARAD, RESITAHUNEDOARA- 0786.093.569

 • IASI, SUCEAVA, BACAU, BOTOSANI, PIATRA NEAMT, VASLUI - 0746.259.996

 • BUZAU - 0786.055.770

 

Program recoltare Bucuresti:

1 Iunie - inchis

2 Iunie - 09:00 - 13:00

3 Iunie - inchis

5 Iunie - inchis

Program recoltare Cluj-Napoca:

1 Iunie - inchis

2 Iunie - 09:00 - 13:00

3 Iunie - inchis

5 Iunie - inchis