Mutațiile BRCA1 și BRCA2 cresc riscul de cancer și la bărbați și pot fi transmise genetic și din partea tatălui

13461100 10153728722760003 1352760150 oRiscurile crescute de cancer de sân sau de ovar pe care mutațiile genelor BRCA 1 și BRCA2 le presupun au fost mediatizate intens după controversata decizie a vedetei Angelina Jolie de a suferi o dublă mastectomie și de a își îndepărta ovarele. Actrița moștenise mutațiile BRCA de la mama sa. Subiectul a fost considerat unul care le privește exclusiv pe femei. Dar geneticienii avansează cu cercetările lor și avertizează acum că aceste mutații afectează și bărbații, ba mai mult, ele pot fi transmise și pe linie paternă către urmași, nu numai pe cea maternă cum se credea până de curând.

Din păcate, astfel de descoperiri în lumea medicală vin, uneori, în urma experienței directe cu pacienții – un rol important în concluzia oamenilor de știință enunțată mai sus l-a jucat și cazului lui Alison Dagul, diagnosticată la 50 de ani cu o formă agresivă de cancer de sân și de ovare, cauzată de o o mutației a genei BRCA1 moștenite de la tatăl ei. La rândul său, Alison a transmis mai departe această mutație genetică BRCA către fiica ei, în vârstă de 24 de ani. Deși existau cazuri de cancer pe linie paternă, atât bunica, cât și mătușa fiind victime ale cancerului de sân, doctorii nu s-au gândit că Alison Dagul ar fi putut moșteni gena de la tată și nu au luat nicio măsură de a preveni boala, prin intervenții chirurgicale sau screening constant. Prin cazuri ca al acestei paciente britanice, medicii au aflat că „50% din femeile care suferă de cancer la sân din cauze genetice vor fi moștenit boala pe linie paternă”, a declarat Gareth Evans, profesor în genetică medicală și epidemiologia cancerului la Universitatea din Manchester.

Genetic Center România, parte a unui studiu publicat în SUA

Screen Shot 2016-06-06 at 10.37.59 AMGenetic Center – rețeaua națională de laboratoare și cabinete pentru testări genetice - este parte a unei lucrări publicate în SUA pe tema testului prenatal non-invaziv.

Cercetarea experților americani a vrut să adune o serie de date importante despre această investigație, la nivel mondial, iar specialiștii noștri, coordonați de doamna doctor Mariela Militaru, au contribuit cu informații valabile în România.

Laboratorul nostru din Cluj a făcut niște "tablouri" ale situațiilor gravidelor ce au efectuat acest test, la noi. Informațiile au fost apoi folosite - alături de cele primite din alte țări - pentru a sintetiza grupele aflate la risc, prevalența și incidența sindroamelor pe grupe de vârstă.

Felicitări, echipei! Suntem mândri și onorați să fim luați în calcul într-o lucrare științifică de asemenea amploare. O puteți citi integral, aici.

Cancerul colorectal poate fi depistat înainte de debutul bolii, anunță cercetătorii

compressed-f4y8În România, cancerul colorectal este al doilea cel mai frecvent tip de cancer, în rândul bărbaților, și al treilea, în rândul femeilor. Dar cercetătorii luptă constant împotriva lui și iată că ne spun acum că, folosind metode genetice, au reușit să identifice acele mutații care survin în polipi și țesuturile de la nivelul colonului, înainte de malignizarea lor.

Studiul, publicat de specialiștii de la Universitatea din Texas, explică pe larg cum s-a reușit caracterizarea mutațiilor genetice în celulele precanceroase din polipi și țesutul înconjurător, descoperire ce deschide și calea stabilirii unui tip de tratament care ar putea fi extrem de util în strategiile de prevenire a acestui tip de afecțiune oncologică. „Se cunosc aproape toate mutațiile genetice care apar în cazurile avansate de cancer colorectal, dar cele care se produc înainte de declanșarea bolii erau încă neelucidate”, a explicat Eduardo Vilar-Sanchez, co-autor al studiului în discuție.

Cercetătorii au pornit demersul lor prin a analiza cazurile a 12 pacienți diagnosticați cu polipoză adenomatoasă familială (PAF), boală genetică ce determină apariția timpurie a polipilor în întreg colonul și care, netratată, conduce în 100% din cazuri la apariția cancerului colorectal. PAF, la rândul său, este cauzată de mutații la nivelul genei APC, care are o incidență de 1 din 10.000 de nașteri și în 15-20% dintre cazuri poate să apară pentru prima dată, fără a exista antecedente familiale.

Succesul în cazul tratamentului pentru cancerul oral depinde de o genă

articolGenetica, considerată pe drept „medicina viitorului”, avansează constant, mai ales în domeniul studiilor care vizează diferitele tipuri de cancer. Veștile recente vin din SUA, unde cercetătorii ne spun că au identificat o genă de care depinde, în mai mare măsură chiar decât stadiul bolii, succesul tratamentului în cazurilor pacienților care suferă de cancer bucal.

Până acum datele indicau că bolnavii cu cancer oro-faringean asociat cu prezența tuplinilor cancerigene de HPV (Human Papilloma Virus) au șanse mai mari să învingă boala, fără să știm nimic despre cei ce nu purtau virusul. Studiile noastre, pe 54 de bolnavi care însă nu aveau și tulpinile de HPV asociate, au demonstrat că pacienții la care gena spectrinei este activată, comportă un risc de 4,6 mai mare de a muri din cauza cancerului bucal”, a declarat Dr. Bier-Laning, co-autor al studiului realizat de Universitatea Loyola din Chicago.

Terapia genică descoperă „calul troian” al luptei cu cancerul de creier

articol-gena

Statisticile îngrijorătoare în privința cancerului ne asaltează constant, dar geneticienii lucrează intens și ne aduc permanent și vești bune. De data aceasta, este vorba despre cancerul de creier, afecțiune oncologică în cazul căreia specialiștii ne spun că terapia genică a dat rezultate foarte bune. Ultimele studii realizate împotriva glioblastomului, cea mai agresivă tumoră cerebrală malignă, au arătat că există o genă care distruge , din interior, celula canceroasă.

Terapia genică, metodă care atacă numai țesutul afectat, aduce noi speranțe bolnavilor de cancer cerebral, diagnosticul de glioblastom fiind sinonim, în majoritatea cazurilor, cu o sentință sumbră pentru pacient”, a declarat autorul studiului care a publicat această descoperire, Antonello Mallamaci, cercetător al Școlii Internaționale de Studii Avansate, din Italia. Care este mecanismul prin care funcționează noua metodă? O copie a genei Emx2 este introdusă în celula canceroasă, cu scopul de a îi anula capacitatea de a se multiplica. „În aproape toate testele făcute, țesutul tumoral s-a autodistrus efectiv în mai puțin de o săptămână”, a adăugat cercetătorul italian, vorbind despre rezultatele mai mult decât îmbucurătoare ale testelor făcute pe șoareci, atât prin metoda in vitro, cât și prin cea in vivo.

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 Următor > Sfârşit >>

Pagina 5 din 6

    Centre de lucru / recoltare:

  • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
  • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
  • Brașov - Tel. 0721.373.709
  • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava, Zalău - 0785.204.251
  • Alba Iulia, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Mureș - 0734.771.353
  • Constanța, Craiova, Pitești - 0786.055.771
  • Ploiești, Târgoviște - 0785.204.250