Există o legătură între orele de somn și cancer? Cercetătorii ne spun că da

risc cancer ritm circadianNu lucrați noaptea, avertizează acum cercetătorii de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din SUA. În caz contrar, riscați să vă dereglați nu numai somnul, ci să dezactivați și două gene care joacă un rol crucial în a apăra organismul de cancer. Oamenii de știință care au făcut această descoperire ne explică de ce există și care este legătura între orele de somn și temuta maladie.

Toate organismele funcționează după un ceas natural, care ajută corpul să se adapteze la ciclul noapte-zi și care este cunoscut sub numele de ritm circadian. Puternic influențat de expunerea la lumină, ritmul circadian se dereglează în cazul celor care lucrează noaptea, de exemplu, sau a persoanelor care trec prin schimbări de fus orar. Dereglarea sa presupune însă și perturbarea funcțiilor genelor care îl controlează. Aceste gene, cunoscute sub numele de Bmal1 și Per2, joacă și un important rolul antioncogen. Iată de ce orele de somn influențează riscul de a dezvolta cancer pe viitor.

Și în cazul malformațiilor congenitale cardiace, moștenirea genetică joacă un rol principal

Gene boli inimaMalformațiile congenitale cardiace (MCC) afectează 1,35 milioane de copii anual, iar în România statisticile Ministerului Sănătății vorbesc despre peste 1000 de copii care se nasc în fiecare an cu acest diagnostic. Până nu de mult se considera că, în cazul lor, boala este cauzată fie de factori externi, precum infecții materne ori expunerea la diferite medicamente, fie de mutații genetice de novo, pe care părinți nu le au. Acum însă, cercetătorii vin și aduc noi informații care deschid calea tratamentelor personalizate.

Un studiu recent, susținut de British Heart Foundation, a concluzionat că părinții pot fi deja purtători ai unor mutații genetice cu grad de risc, care se pot sau nu manifesta, dar care, transmise pe linie genetică spre copiii lor, cresc riscul ca cei mici să se nască cu MCC. Așa cum au descoperit Emma Wild și fiica sa Emily, ambele diagnosticate cu o forma de MCC numită Tetralogia Fallot. Boala, pe care mama o purta, s-a transmis pe linie genetică și către fiica sa, într-o formă mai gravă, astfel încât doctorii sunt sceptici privind speranța de viața a micuței - nu se așteaptă să depășească vârsta de 20 de ani.

Geneticienii anunță că au descoperit ce declanșează Sindromul Down

Gena sindrom DownAvorturile, riscul de Sindrom Down, Edward, Patau și alte dereglări cromozomiale ar putea fi explicate prin funcționarea unei singure enzime, asociate genei Cdc55, anunță cercetătorii de la Universitatea din Salford. Această descoperire este una de importanță majoră, având în vedere că statisticile de la nivel mondial ne spun că 1 din 7 sarcini sfârșește printr-un avort și 1 din 1000 de copii se naște cu Sindrom Down.

Pentru a ajunge la această descoperire, oamenii de știință au studiat cu atenție procesul de reproducere umană, mai precis meioza. Rolul acesteia este ca, atunci când celulele sexuale se unesc, ele să mențină un număr identic de cromozomi la descendenți, comparativ cu părinții. Multiplicarea inexactă a cromozomilor poartă numele de aneuploidie și este ceea ce se întâmplă în cazul apariției Sindromului Down, când copilul se naște cu 3 copii ale cromozomului 13. Tot aneuploidia este principalul vinovat și în majoritatea cazurilor de avort. „Înțelegerea modului în care meioza se produce are o importanță foarte mare în a descoperi cauzele aneuploidiei” a declarat dr. Gary Kerr, din partea Universității din Salford, pentru jurnalul medical Scientific Reports.

Franța va investi 630 de milioane de euro în medicina personalizată

medicina personalizataFranța, stat considerat a fi liderul în domeniul medicinei personalizate, a făcut recent un anunț de importanță istorică pentru viitorului geneticii la nivel mondial. Într-un nou raport, intitulat „Franța Medicină Genomică 2025”, s-a prezentat un plan de acțiune care va permite analizarea ordinii genelor care alcătuiesc ADN-ul fiecărui individ, din întreaga țară.

Primele afecțiuni pe care se vor concentra experții vor fi cancerul, diabetul și bolile rare ( dizabilitățile intelectuale), iar în a doua parte, începând cu 2020, urmând a intra în atenția medicilor și bolile comune. Lansarea planului, propus de președintele Alianței Naționale pentru Științele Vieții și Sănătate, este un moment istoric în domeniul geneticii, Franța fiind prima țara care își propune secvențierea genomului uman, la nivelul întregii populații.

Echipa Genetic Center, prezentă la Festival of Genomics, în Boston

 FLG-BostonHeadder960x180

În Statele Unite ale Americii, se desfășoară, între 27 și 29 iulie, unul dintre cele mai importante evenimente din lumea geneticii, iar reprezentanții Genetic Center se află acolo, alături de experți de renume internațional. Festival of Genomics Boston, care ține 3 zile, prezintă cele mai recente descoperiri și abordează subiecte de importanță majoră pentru viitorul domeniului, în cadrul workshopurilor și prezentărilor care se vor deșfășura pe toată durata festivalului.

<< Început < Anterior 1 2 3 4 5 6 Următor > Sfârşit >>

Pagina 4 din 6

    Centre de lucru / recoltare:

  • București - Strada Av. Ghe Stâlpeanu, nr. 21 A, Sector 1 (zona Piata Domenii) , 0786 093 567 / 0723 506 641
  • Cluj-Napoca - str. Observatorului, nr. 109 (intrarea prin Str. Pădurii, nr 2), 0729 931 700 / 0734 771 353
  • Brașov - Tel. 0721.373.709
  • Baia Mare, Bistrița-Năsăud, Iași, Oradea, Satu Mare, Suceava, Zalău - 0785.204.251
  • Alba Iulia, Hunedoara, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgu Mureș - 0734.771.353
  • Constanța, Craiova, Pitești - 0786.055.771
  • Ploiești, Târgoviște - 0785.204.250